Plattegrond Indelingsadvies Oisterwijk warme kleuren

Hoe vind ik de ideale indeling van mijn woonkamer – 8 stappen

Een stappenplan om de ideale indeling van jouw woonkamer te vinden

Indelingsadvies woonkamer Eindhoven

Het vinden van de juiste indeling van je woonkamer kan een hele kluif zijn. Er zijn zoveel zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de functies van de ruimte, de grootte van de ruimte en looplijnen. Vind je het maken van de juiste indeling lastig? Blijf vooral lezen, want ik geef je een heleboel handige en concrete tips om jouw ideale indeling te vinden!

Je woonkamer is het hart van je huis. Je brengt er veel tijd door: je wilt er ontspannen, je brengt er tijd door met vrienden en familie, de kinderen spelen er, je wilt er lezen, tv kijken, muziek luisteren, gezelschapsspelletjes spelen, misschien wel werken. Je wilt natuurlijk dat je woonkamer fijn aanvoelt en dat deze praktisch en functioneel is ingericht. Maar hoe doe je dit? Hoe zorg je ervoor dat je woonkamer functioneel, stijlvol en comfortabel is?

Een belangrijk element is de juiste indeling van je woonkamer. Volg onderstaande stappen en vind de ideale indeling van jouw woonkamer.

Stap 1: Teken een plattegrond van jouw woonkamer

Meten is weten. Om een goede indeling te bepalen raad ik je aan om een plattegrond van je woonkamer te tekenen. Meestal wordt schaal 1:50 gebruikt. Deze plattegrond gebruik je straks in je verdere uitwerking.  

Stap 2: Breng de functies van je woonkamer in kaart

Een doordacht plan levert meer op dan een snel plan, ga niet overhaast te werk. Dus, voordat je begint met het verplaatsen of kopen van nieuwe meubels is het belangrijk om na te denken over hoe je de ruimte gaat gebruiken. Welke functies heeft je woonkamer? Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  • Wie gebruikt de woonkamer? Is de woonkamer voor het hele gezin? Zijn er kinderen? Zijn er huisdieren die van de woonkamer gebruik maken?
  • Wat zijn de belangrijkste activiteiten die plaatsvinden in de woonkamer? Breng de belangrijke functies in kaart. De meest bekende functies zijn tv kijken, lezen, muziek luisteren, eten, ontvangen van gasten, opbergen, spelletjes spelen, gamen en thuis werken.
  • Ontvang je vaak gasten in de woonkamer? Als je regelmatig bezoek ontvangt, zoals vrienden en familie, heb je wellicht extra zitplaatsen nodig. Hier kun je rekening mee houden in je indelingsontwerp en bij je keuzes voor meubilair.
  • Vergeet de opbergfunctie niet! Welke behoefte aan opbergruimte is er? Welke spullen moeten allemaal een plekje krijgen in de woonkamer? Zijn dit grote spullen, kleine spullen. Wil je deze spullen etaleren of juist niet? Vergeet bij je indeling niet om voldoende opbergruimte te maken op basis van jouw behoefte aan opbergruimte. Voldoende (dichte) opbergruimte zorgt voor rust en overzicht.

Heb je bovenstaande in kaart gebracht! Mooi! Het helpt je om straks de ruimte in te delen op basis van jouw persoonlijke behoeften en gebruik van de ruimte.

Stap 3: Teken op je plattegrond de functies in

Je hebt in bovenstaande stap de gewenste functies opgeschreven. Deze functies moeten een plek krijgen in je woonkamer. Waar in de woonkamer wil je welke functies onderbrengen? Teken op je plattegrond waar je welke functies wilt onderbrengen.

Bepaalde functies kun je hierbij combineren, bijvoorbeeld eten en spelletjes spelen kan gecombineerd worden in de eethoek, tv kijken en gamen kan gecombineerd worden in de tv hoek (mits je geen 2 aparte zones wilt omdat 2 mensen standaard tegelijk willen tv kijken en gamen), ontspannen en lezen kan gecombineerd worden in een leeshoek.

Houd bij het indelen van de functies rekening met de ligging van bijvoorbeeld de keuken en houd rekening met daglicht. Vanuit de keuken kunnen etensluchten vrijkomen, het kan prettig en praktisch zijn om de eethoek naast de keuken te situeren in plaats van de zithoek.

Indeling eethoek en keuken - indelingsadvies

Stap 4: Teken de looplijnen op de plattegrond

Een goede indeling houdt rekening met de manier waarop mensen door de ruimte bewegen, de zogenaamde menselijke maat. Belangrijk voor de indeling zijn de looplijnen. Dit zijn de “paden” die je gebruikt als je door de ruimte loopt.

Nu je weet waar er welke activiteiten plaatsvinden in de ruimte, kun je de looplijnen bepalen. Teken op papier lijnen van hoe je door de ruimte loopt. Je wilt immers zo makkelijk en eenvoudig mogelijk van A naar B komen, zonder omwegen. Deze looplijnen / paden houd je straks vrij bij het plaatsen van meubilair.

Stap 5: Bepaal de blikvanger, het focuspunt in je woonkamer

Elke woonkamer heeft een blikvanger, een focuspunt nodig, die de aandacht trekt in de ruimte. De blikvanger kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

  • Een haard
  • Mooi uitzicht
  • Grote raampartijen
  • Een groot en bijzonder kunstwerk
  • Een mooie grote design lamp of kroonluchter
  • Grote spiegel
  • De televisie (vaak een praktische keuze, deze kun je echter ook integreren in een mooi wandmeubel, waardoor de tv zelf niet zozeer in het oog springt)

Bepaal wat jouw blikvanger, jouw focuspunt is. Dit staat centraal in jouw ontwerp, de rest van de woonkamer richt je er omheen in.

Stap 6: Teken de meubels in op de plattegrond

Voor een succesvolle indeling is het kiezen van de juiste meubels erg belangrijk. Stijl, schaal en functionaliteit zijn hierbij allemaal belangrijk.

  • Kies de juiste maat meubels: kies meubels die passen bij de grootte van de woonkamer. Een gigantische bank in een kleine woonkamer voelt krap aan en werkt benauwend. Andersom verdwijnen te kleine meubels in een grote kamer.
  • Multifunctionele stukken: meubels die je op meerdere manieren kunt gebruiken zijn erg handig en duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan een poef die je ook als bijzettafel kan gebruiken of een in hoogte verstelbare barkruk die je aan de eettafel kan bijzetten bij veel gasten. Zo ben je flexibel in de indeling indien de situatie daarnaar vraagt.
  • Houd rekening met zichtlijnen: mensen vinden het van nature fijn om ergens naartoe te kijken en mooi uitzicht te hebben. Het is niet erg aantrekkelijk om tegen een muur aan te kijken 😊. Plaats zitmeubilair zo, zodat men een mooi uitzicht heeft. Daarnaast vindt men het over het algemeen prettig om iets in de rug te hebben als men zit. En daarmee bedoel ik: om achter je een muur of iets dergelijks te hebben. Dit geeft een veilig gevoel.
Indeling plattegrond zithoek en eettafel

Stap 7: Houd bij de meubelkeuze en de inrichtingskeuze rekening met menselijke bewegingen

Zoals eerder gezegd, houdt een goede indeling rekening met de manier waarop mensen door de ruimte bewegen, de zogenaamde menselijke maat. Je wilt je immers comfortabel en makkelijk door de ruimte kunnen verplaatsten en kunnen gaan zitten, staan en kasten kunnen openen zonder ergens tegenaan te botsen. Zorg er dus bij het indelen voor dat er genoeg ruimte is om gemakkelijk en comfortabel door de kamer te lopen, te gaan zitten, te gaan staan en kasten te openen. Enkele tips:

  • Zorg ervoor dat looplijnen niet geblokkeerd worden door meubels.
  • Zorg ook voor voldoende bewegingsruimte tussen meubels. Je wilt immers ook kasten comfortabel open doen, kunnen gaan zitten en opstaan zonder ergens tegen aan te botsen

Stap 8: Experimenteer met verschillende indelingen

De perfecte indeling vind je soms niet zonder wat te experimenteren. Probeer verschillende mogelijkheden en kijk wat voor jou het beste werkt.

  • Start met de grote meubels: start met het neerzetten van de bank en fauteuils. Ga daarna verder met kleinere meubels zoals salontafel, bijzettafels en een poef.
  • Probeer eens wat te schuiven: soms kan een kleine verandering, zoals het verplaatsen van een stoel of het draaien van een kastje, een groot verschil maken. Probeer eens wat te schuiven met meubels. Dit kan je natuurlijk direct in het “echt” doen, maar je kunt dit ook eerst op papier op de plattegrond proberen.
  • Gebruik symmetrie en asymmetrie in je indeling: symmetrie is prettig en zorgt voor rust, maar kan ook monotoon en steriel overkomen. Dit kun je voorkomen door opzettelijk kleine asymmetrische elementen aan te brengen in je interieur. Het gebruik van alleen asymmetrie kan juist onrustig en rommelig ogen. Een mix van symmetrie en asymmetrie is aan te bevelen voor jouw ideale indeling.

Conclusie: klaar om jouw ideale indeling te vinden?

De ideale indeling van jouw woonkamer is afhankelijk van het gebruik van de ruimte, de functies van de ruimte, de grootte en vorm van de ruimte en jouw persoonlijke voorkeuren. Bovenstaande stappen helpen je om jouw ideale indeling te vinden. Door de functies van de woonkamer te begrijpen, looplijnen te tekenen, een focuspunt te bepalen, en meubilair zorgvuldig te kiezen vind jij de ideale indeling van jouw woonkamer. Zo krijg jij een woonkamer die functioneel, stijlvol en comfortabel is.

Kun je nog wel wat hulp gebruiken?

Bovenstaand stappenplan geeft je veel concrete en praktische handvaten en tips voor het vinden van de ideale indeling voor jouw woonkamer. Kom je er toch niet helemaal uit? Vind je het fijn als er iemand met je meekijkt?

Ik help je graag met het vinden van jouw ideale indeling! Ik vind het leuk als je contact met me opneemt zodat we samen kunnen bekijken waarmee ik jou nog verder kan helpen. Ik werk in de omgeving van Eindhoven, maar vraag vooral naar de mogelijkheden. Indelingsadvies vanaf afstand behoort ook tot de mogelijkheden.

Hopelijk kun je met behulp van dit stappenplan voor het vinden van de ideale indeling van je woonkamer verder aan de slag!

Succes en groetjes!

Suzanne

Lux Living Interieuradvies

Interieurontwerper Suzanne uit Eindhoven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *